Pochodzenie, przetwarzanie, korzyści zdrowotne i flawonoidy herbaty

0 Comments

Być może zastanawiasz się, o co tyle zamieszania z herbatą. W tym artykule omówiono pochodzenie, przetwarzanie, korzyści zdrowotne i flawonoidy tego pysznego napoju. Gdy nauczysz się podstaw, będziesz mógł zacząć robić własną herbatę w domu! W końcu kto nie lubi filiżanki herbaty? Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z herbatą, czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji! Oto niektóre z zalet herbaty i to, co musisz wiedzieć, zanim zaczniesz pić!

Początki
Historia herbaty pełna jest legend i mitów. Jedna z legend głosi, że legendarny cesarz Shen Nung, uczony i zielarz, jako pierwszy pił herbatę. Zaintrygował go przyjemny zapach naparu i sam go wypił. Cesarz opisał wrażenie, jakie miał po wypiciu napoju, jako rozgrzewające i orzeźwiające. Ale jak odkryto herbatę i jak zaczęto ją nazywać napojem?

Przetwarzanie
Proces przetwarzania herbaty to kluczowy etap w produkcji pysznych i zdrowych napojów. Herbata jest wytwarzana z liści rośliny Camellia sinensis, wody i różnych poziomów utlenienia. Podczas gdy roślina używana do produkcji herbat jest taka sama, różne techniki przetwarzania dają różne smaki i właściwości. Poniższe informacje opisują różne procesy stosowane w przetwarzaniu herbaty. Aby zrozumieć przetwarzanie herbaty, warto wiedzieć, jak to zrobić.

Korzyści zdrowotne
Herbata jest popularnym napojem ze względu na wiele korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem aktywnym herbaty są katechiny, o których wiadomo, że mają różnorodny korzystny wpływ na organizm. Badano biodostępność katechin i mają one kilka mechanizmów działania. Czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji na temat tych przeciwutleniaczy. Oprócz promowania dobrego samopoczucia herbata opóźnia również wystąpienie kilku czynników ryzyka związanych z chorobami przewlekłymi.

Flawonoidy
Liście herbaty zawierają pigmenty zwane flawonoidami, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Flawonoidy obecne w herbacie dzielą się na dwie grupy: flawan-3-ole i flawonole. Zielona herbata zawiera więcej flawonoidów niż czarna herbata i ta podgrupa cieszy się mniejszym zainteresowaniem naukowców. Właściwości funkcjonalne tych związków różnią się w zależności od ich budowy chemicznej. To badanie miało na celu ustalenie, czy te flawonoidy mają jakiekolwiek znaczące korzyści zdrowotne.

Magazynowanie
Prawidłowe przechowywanie herbaty ma kluczowe znaczenie dla zachowania świeżości liści. Bez odpowiedniego przechowywania herbata może łatwo zwietrzeć lub nabrać brązowego koloru. Może nawet rozwinąć pleśń i pleśń. Substancje zawarte w herbacie mogą się zmieniać podczas przechowywania, co wpływa na jej smak, aromat i świeżość. Wystawienie na działanie wysokich temperatur, wilgoci i światła słonecznego przyspieszy ten proces. Niewłaściwie przechowywana herbata może zostać utracona w wyniku utleniania i pleśni w ciągu zaledwie roku.

https://cupandyou.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.